Start

Natuurlijk Hellendoorn

 

DE SALLANDSE HEUVELRUG

De Noorse Boomstamhut is gelegen op de 5000 hectare grote Sallandse Heuvelrug, op een hoogte van 40 meter boven N.A.P. 

Vanaf verschillende uitzichtpunten op de Holterberg, Noetselerberg en de Haarlerberg is een geweldig uitzicht richting de IJsselvallei en zijn steden als Zwolle en Zutphen bij helder weer goed te zien. Hierachter zijn de grijze contouren van de Veluwse heuvels waar te nemen.

In het natuurgebied de Sallandse Heuvelrug is veel te zien en te beleven. Het gebied bestaat uit heuvels, glooiende heidevelden, jeneverbesstruwelen en uitgestrekte bossen. Er zijn vele mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.

Bij het Buitencentrum van Staatsbosbeheer starten verschillende routes en is er voor de kinderen een speelbospad.

In en rond het heidegebied komen karakteristieke diersoorten voor zoals het korhoen, de nachtzwaluw en de zandhagedis.

In het gebied leeft de laatste populatie korhoenders van Nederland. Deze zeldzame vogel baltst in het vroege voorjaar. De prachtige hanen proberen al koerend en sissend een hennetje voor zich te winnen.

Foto: Tjibbe Hunink

De hennetjes hebben een goede schutkleur. De hanen zijn zwart met een prachtige blauwe glans, een liervormige staart en hebben boven hun ogen knalrode koprozen.

De balts van de nachtzwaluw is in de zomer. Op mooie zomeravonden lijkt het alsof er een kikkerconcert over de heidevelden te horen is. Het is de roep van de nachtzwaluw....

Verder broeden er in het gebied zo'n 75 vogelsoorten. Ook horen ree, das en vos tot de bewoners van het gebied.

Het is een beleving om door het natuurgebied te wandelen en te genieten van de vergezichten.

Nabij de boomstamhut is het pittoreske stadje Hellendoorn gelegen.

De oude stadskern is erg mooi. Binnen de Gemeente Hellendoorn ligt iets zuidelijker de plaats Nijverdal met een uitgebreid winkelcentrum. In de buurt is ook een activiteitenpark met recreatieve outdoorsurvivals.

Ten zuiden van de Sallandse Heuvelrug ligt Holten, waar het Natuurdiorama Holterberg is gelegen, het alom bekende natuurmuseum opgericht door Piet Bos.

Ook ligt Avonturenpark Hellendoorn binnen handbereik. Kortom er is genoeg te doen in de omgeving.

Bij voldoende sneeuw worden er op de Sallandse Heuvelrug verschillende langlaufroutes uitgezet. Bent u niet zo sportief, dan kunt u natuurlijk ook heerlijk ontspannen in de boomstamhut bij het knisperende openhaardvuur.

kijk ook eens op:

www.sallandseheuvelrug.nl

www.natuurdiorama.nl